Miért is?

Benoe időnként megvilágosodik.
Az ilyenkor keletkező agyváladék annál kevesebb, hogy egy egész blog épüljön rá, de annál több, hogy egy kommentben tíz percig éljen, aztán örökre elmúljon.

 

VilágPanel

2014.02.28. 17:16 | bbenoe | Szólj hozzá!

Innen nincs hova költözni

Volt az a tétel, hogy a panel azért rossz, mert a tökegyforma lakásokban a Zemberek tökegyformák. Mert ugye, ha a lakásban lakó személy személyisége és életmódja hosszabb idő alatt idomul a lakáshoz, akkor az egyforma lakásban lakók hosszabb idő után egyre jobban hasonlítanak majd egymásra. És ez tűrhetetlen.
Halál könnyen hozzá lehet szokni a szemétledobóhoz. (Ja: ez egy függőleges cső, minden emeleten egy nyílással, a földszinten egy kuka van a nyílása alatt – amelyet egy ezzel megbízott személy 365×24 órás rendelkezésre állással cserélget, ha megtelt.) Kiviszed a szart és belerakod egy billenőbe, élvezettel végighallgatod, hogy háromszor egyre nagyobbakat csattan a kanyarokban, majd visszamész a barlangodba. (Majd veszel 25 millióért, 30 év adósságért egy jobb és nagyobb lakást, harmadik emelet, délnyugati fekvés, nagy erkély – de a szemetet le kell vinni, majd vissza kell kapaszkodni, ennyi emelethez még nem jár lift. És akkor még nem beszéltem az egyedi fűtés-melegvíz-cirkó problematikákról, amelyek ismeretlenek a panelben.) Meg hogy a fűtéssel nem kell foglalkozni. Meg hogy attól, hogy annyian vagytok egy helyen, érdemes a közértet közel rakni hozzátok. Minél többen vagytok, annál nagyobb közértet.


 

A globalizáció nem csak az, hogy (elvileg) bárki, (és bármi, például vírus, baktérium, azaz betegség, avagy növény, állat) bármikor, bárhova eljuthat a Földön, meg hogy bárki, bárkivel, bárhol, bárhonnan kommunikálhat. Két másik, kevésbé népszerű, s ezért lényegesen kevesebbet emlegetett körülmény is beletartozik.


 1.  A versenypiacon a cégek egyesülnek (konszolidálódnak, „A nagyobb hal megeszi a kisebbet” – Karl Marx), amitől egyre több multinacionális vállalat keletkezik. Ezért egyesültek: hogy a tömegesebb gyártás miatt olcsóbb legyen a termelés. Node attól tömegesebb a gyártás, hogy mindenhol ugyanazokat a termékeket gyártják. (Nem mellesleg egységesítik saját magukat: arculat, eljárások, követelmények, kiképzés, irodák stb.) Így tehát a világon mindenhol ugyanazok a termékek vesznek körül bennünket.

 2.  A Föld betegesen túlnépesedett. (Vannak vélemények, amelyek szerint a fenntartható népesség létszáma 1 milliárd. Más, megbízhatóbb (?) vélemények szerint 2,5 - 3 milliárd főt huzamosan el tud tartani a Föld. Mint ismeretes, a jelenlegi népesség 7,3 milliárd.) Ennyi ember eltartásához az 1. pont szerinti, a tömegesedés miatt nemcsak olcsó, hanem rendkívül hatékony termelésre alapvetően szükség is van.
Az konkrét, saját élményem, hogy a Big Mac pont ugyanolyan Máltán, mint Párizsban.

Mindenki biztos lehet benne, hogy az XYZQQ-123 típusú okostelefon tök ugyanolyan, akárhol veszi meg. Hogy ugyanazokat az alkalmazásokat kapja hozzá, de még rosszabb, hogy ugyanazokat tudja rátölteni – akárhol is legyen.

Mi van a filmekkel? Könyvekkel? Képekkel?

Mi van – a HÍREKKKEL??!!

Ha már az tűrhetetlen volt, hogy a Zemberek tökegyforma lakásokban laktak, akkor az milyen, hogy tökegyforma tartalomhoz férhetnek hozzá mindig és mindenhol?

Hát ezért ellenkezem zsigerből az ellen, hogy bárki rám szabja, mit akar az arcomba tolni. Akkor is, ha ez 80%-os pontossággal megjósolható (Lásd: pszichohistória (Asimov, 1953), hálózattudomány (Barabási-Albert, 2010)).
Ha egyre jobban kitalálja mit akarok, akkor egyre inkább csak azt TUDOM csak akarni: ez maga a világpanel.

Tetszik?

Címkék: globalizáció túlnépesedés diverzitáscsökkenés

A bejegyzés trackback címe:

https://benoeagy.blog.hu/api/trackback/id/tr185837255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása