Miért is?

Benoe időnként megvilágosodik.
Az ilyenkor keletkező agyváladék annál kevesebb, hogy egy egész blog épüljön rá, de annál több, hogy egy kommentben tíz percig éljen, aztán örökre elmúljon.

 

Benoe agymenései

Friss topikok

Miért nincsenek sárkányok?

2015.01.27. 13:37 | bbenoe | Szólj hozzá!

Lehet, hogy unalmas, de mi is a sárkány? Egy, a levegőnél nehezebb, repülő ragadozó, amely sokkal nagyobb mint az ember. Más ragadozóktól és az emberi fegyverektől szerves és esetenként kovácsolt páncélzat védi.

Hát, akkor kezdjük innen.


A legnagyobb általam ismert repülő lény a Földön a Quetzalcoatlus, Saját, laikus elméletem szerint (amely a Wikipedia bejegyzésén alapul) ez a lény csak siklórepülésre volt képes, mert mellcsontja elenyészően kicsi, a szárnyak lendítésére képes izmoknak nagyobb kell, amint azt mindenki tudja, aki evett már csirkét.

Ennek a „madárnak” vad becslések szerint 15 méteres volt a fesztávolsága, a testsúlya korai (1984-es) becslések szerint 80, későbbi becslések szerin 200 kiló lehetett. Páncélokról szó sem esik.

Sok sárkány ennél nagyobb, de mindegyik nehezebb ennél. Feltehetően ezek a méretek szolgálnak alapul a kvázirealisztikus, filmes sárkányábrázolásokhoz például a Harry Potterben: az utóbbi húsz évben legalább a fesztávok megnőttek a filmekben, a sárkány nem úgy nézett ki, mint egy tarajos víziló.

Egy repülő szerkezet nem lehet akármekkora.Ha kicsi, nem repül. Ha nagy, akkor nem bírja el a saját súlyát. (A közegnél nehezebb repülő szerkezetről, lényről beszélünk.)

Kisebb gravitációnál ritkább lesz a közeg, tehát a levegőben maradáshoz nagyobb felületek kellenek. Lehet, hogy a sárkány nagyobb lehet – de annál légiesebb, minél kisebb a gravitáció.
Nagyobb gravitáció, sűrűbb közeg, kisebb méretek – de nagyobb a súlyerő.

Az anyagok nem elég erősek, hogy sárkányt lehessen csinálni. Miért?

Na, ezért született ez a poszt.
Mert az anyagok „erőssége" az ennek az egész Univerzumnak az alaptulajdonsága. Mert azok a nyavalyás atomok nem tudják erősebben vonzani egymást. Ilyenek a fizikai törvények.

Ebben az Univerzumban nincsenek sárkányok.

(Ha valaki el szeretné hagyni a „közegnél nehezebb" kikötést, tehát a halakra, vízi hüllőkre vízi emlősökre gondol, annak a közegellenállási és tehetetlenségi erőket juttatom az eszébe. Valamiért a vízi csúcsragadozók rendkívül áramvonalasak – és amolyan „tömzsik": rendkívül izmosak. Vannak sárkányok a vízben – csak nem olyanok…)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benoeagy.blog.hu/api/trackback/id/tr147114685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása