Miért is?

Benoe időnként megvilágosodik.
Az ilyenkor keletkező agyváladék annál kevesebb, hogy egy egész blog épüljön rá, de annál több, hogy egy kommentben tíz percig éljen, aztán örökre elmúljon.

 

TudatMódos

2014.02.28. 17:07 | BBaarczy | Szólj hozzá!

A végső szépség

Van az a beszólás, hogy ha ma találnák ki a kést, akkor nem lehetne forgalomba hozni, mert túl veszélyes: a tájékozatlanok (gyerekek) elvágják magukat vele, sőt, halálos sebet is okozhat – akár véletlenül, akár szándékosan… (Erre még visszatérünk.)

És mi van az alkohollal?


Hátugye, kétségtelen, hogy tudatmódosító vegyi anyag, mind pszichés, mind fizikai függőséget okoz, teljesen életszerű a halálos dózisa, nem arról van szó, hogy ha valaki megiszik 30 litert, abba belehal – mert felrobban a gyomra. Ennyi víztől is meghal ugyanígy, sőt 1000 liter vízbe simán bele lehet fulladni, a dihidrogén-oxid halálos méreg, be kell tiltani. (Bizonyos források szerint a 4‰ (ezrelék) véralkohol szint már közvetlen életveszély. Hat liter vért számolva egy átlagemberre, ez 2,4 deciliter tiszta alkohol, 40%-os pálinkából 6 decililter, nyilván egy húzásra, nem pedig több óra alatt.)

De az alkohol beépült a kultúrába.

Mi van??!!

Hát hogy a zemberek évezredek óta isznak alkoholosan erjesztett italokat. Sajnos, vannak területek, ahol évezredek óta fogyasztanak az alkoholnál súlyosabban és mélyebben tudatmódosító anyagokat, nevezetesen gombákat, amelyek egyetlen fogyasztása után maradandóan (!) megváltozik az alany személyisége egész életére. (Az LSD hatóanyagú szerekről van szó.) Ott ez épült bele a kultúrába.

Persze, persze, vannak enyhébb szerek is, ugyanolyan régen, amelyekre ugyanolyan kultúra épült, mint az alkoholra – most mégis bort szabad inni, THC-t meg nem. (THC: tetra-hidro-cannabinol, a marihuana hatóanyaga)

Az a nyers (tényleg brutális) igazság, hogy az emberi kultúrába a tudatmódosítás, mint társadalmi problémamegoldás épült be. Ha az alkohol megengedett, mint kulturálisan megalapozott szituációmegoldás, akkor az LSD is az – és ezekhez képes a THC ártatlan reggeli tea csupán. (Ez nemcsak afféle szerény vélemény, hanem rideg tudományos tény.) A jelenlegi magyar szabályozás durván túlzottan szigorú. De nem erről akarok beszélni.

Hanem arról, hogy van egy másik, a kultúrába szintén régen és mélyen beépült társadalmi problémamegoldási módszer:
a gyilkolás, a kínzás, az erőszak
(továbbiakban: gyke)

Ha az alkohol azért törvényes, mert kulturális örökség, akkor a gyke-nek is törvényesnek kell lennie, mert ugyannyira régen és mélyen része az egyetemes emberi kultúrának, mint a tudatmódosítás.

Lehet, hogy a Pioneer-10 űrszondán elhelyezett, aranyozott alumíniumplakettre az átlagférfi és átlagnő mellé egy üveg piát, és egy vértől csöpogő kést is illett volna odakarcolni.

És most térjünk vissza a késre.

Úgy tartják, hogy egy tárgy akkor szép, ha az alakja és a kivitele nagy összhangban van a rendeltetésével: amiért és ahogyan használják.

A legszebb tárgyak, amelyeket valaha az életemben láttam, a fegyverek voltak. (Lehet, hogy ez rólam többet mind, mint a tárgyakről… Gépészmérnök vagyok.)

Kések. Kardok. Íjak és nyilak. Páncélok. Hadihajók. Puskák, pisztolyok. Ágyúk. Tankok. Tengeralattjárók. Repülőgépek.

Az ember fiziológiájának csak vázlatos ismeretében is egyértelműen felismerhető, hogy gyilkolásra valók. Hatékonyak, felesleges sallangoktól mentesek, egyértelműen optimálisak arra, amire tervezték őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benoeagy.blog.hu/api/trackback/id/tr575837239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása